Patříte mezi rodiče, kteří pečlivě připravují nesolená jídla pro své miminko začínající s příkrmy? Možná jste slyšeli, že sůl může poškodit dětské ledviny nebo způsobit vysoký tlak v pozdějším věku. Dobrou zprávou je, že tyto obavy nejsou podložené vědeckými důkazy. Pojďme si vysvětlit proč.
Co říká věda?
Současné výzkumy přinášejí překvapivá zjištění o schopnostech dětského organismu zpracovat sůl. Už od čtvrtého měsíce věku jsou dětské ledviny schopné zpracovat přiměřené množství soli stejně jako ledviny dospělých. Přebytek sodíku jednoduše vyloučí močí. Do jednoho roku věku je tento systém plně vyvinutý a funguje stejně efektivně jako u dospělých.
Mýty versus realita
Jedním z nejrozšířenějších mýtů je představa, že sůl poškodí dětské ledviny. Vědecké studie však ukazují opak. Zdravé ledviny kojenců jsou od čtvrtého měsíce věku dobře vybaveny na zpracování přiměřeného množství soli. Případný přebytek sodíku děti jednoduše vyloučí močí. Do jednoho roku věku je tento systém plně vyvinutý a funguje stejně efektivně jako u dospělých. Problémy s vysokým sodíkem jsou většinou spojeny s dehydratací, ne s příjmem soli v jídle.
Další častou obavou je, že raný příjem soli způsobí vysoký tlak v dospělosti. Neexistuje však jediná studie, která by prokázala přímou souvislost mezi příjmem soli v kojeneckém věku a vysokým tlakem v dospělosti. Naopak, některé výzkumy naznačují, že příliš nízký příjem soli v raném věku může vést k vyšší spotřebě soli později v životě.
Třetím rozšířeným mýtem je představa, že si dítě zvykne na slanou chuť. Ani toto tvrzení není podložené výzkumy. Dlouhodobé studie sledující děti až do osmi let věku nenašly žádnou souvislost mezi příjmem soli v kojeneckém věku a pozdější preferencí slané chuti.
Zajímavým faktem je, že i mateřské mléko obsahuje přirozeně sodík, a to v různých množstvích. Studie z různých zemí ukazují, že obsah sodíku v mateřském mléce se významně liší. Například výzkum u tureckých matek odhalil obsah sodíku až třikrát vyšší než je běžný průměr. To naznačuje, že dětský organismus je přirozeně připraven na různé hladiny příjmu sodíku.
A pro zajímavost ještě odbočka k umělému mléku. Také to obsahuje sůl. Existovaly pokusy vytvořit umělé mléko bez soli, ale výsledky byly katastrofální…
Praktické rady
V praxi to znamená, že není nutné vařit dvakrát. Můžete nabízet dítěti stejné jídlo jako zbytku rodiny, pokud při vaření používáte přiměřené množství kvalitní soli. Není potřeba připravovat speciální nesolená jídla pro miminko.
Důležitá je kvalita používané soli. Kvalitní mořská nebo himálajská sůl obsahuje důležité stopové prvky a je přirozenějším zdrojem sodíku než běžná stolní sůl. Tyto minerály jsou pro vývoj dítěte prospěšné.
Skutečným problémem nejsou domácí pokrmy připravené s trochou soli, ale průmyslově zpracované potraviny. Právě ty jsou hlavním zdrojem nadměrného příjmu sodíku. Proto je důležité vyhýbat se hotovým dětským výživám s vysokým obsahem sodíku, přesoleným pokrmům a rychlému občerstvení.
Může být sůl i prospěšná?
Málokdo ví, že přiměřené množství soli může dokonce pomoci dětem lépe přijímat některé druhy zeleniny. Sůl totiž pomáhá zmírnit hořkou chuť, kterou děti často v zelenině vnímají. To může být klíčové pro rozvoj zdravých stravovacích návyků.
V počátcích zavádění příkrmů je také důležité si uvědomit, že dítě v prvních měsících sní jen velmi malá množství jídla. Mateřské mléko nebo umělá výživa zůstává hlavním zdrojem výživy, proto není třeba se příliš obávat množství soli v malých porcích příkrmů.
Strach ze soli v dětské stravě je především výsledkem zastaralých doporučení, která nejsou podložena současnými vědeckými poznatky. Místo úzkostlivého vyhýbání se soli je lepší zaměřit se na kvalitní domácí stravu a vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám.
Důvěřujte svému instinktu a zdravému rozumu. Pokud vaříte doma z čerstvých surovin a používáte přiměřené množství kvalitní soli, děláte pro své dítě to nejlepší. Současné vědecké poznatky potvrzují, že přirozený přístup k stravování, včetně rozumného používání soli, je pro děti nejprospěšnější.
A ještě mini poznámka na závěr: pokud jste zvyklí solit hodně, možná vám vaše děťátko dává příležitost změnit stravovací návyky celé rodiny na zdravější. U nás to nebylo jinak.
Pokud vás téma zajímá více dopodrobna, doporučuji tento článek plný vědeckých studií: https://lilynicholsrdn.com/salt-baby-food-infant-sodium-requirements/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3AEif23Z3vCAJo-wQKNGmiz2wi1QQk9kAWjbENtfif6pybt6aWEaZ94HI_aem_MU_-c5LM9rhkgNRMROMfFg